Not known Details About araç değer kaybı başvurusu

Kasko poliçenizde “değer kaybı” teminatı açıkça belirtilmişse, kasko sigortacınız kazada hasar alan aracınızın değer kaybını tazmin edecektir.

Mağdur taraf two yıl içerisinde araç değer kaybı tazminat davası açmalıdır. Kazayı takip eden 2 yıl içinde herhangi bir dava açılmamış ya da açılan davanın karara bağlanamamış olması halinde ise mağdur tarafın araç değer kaybı için talepte bulunma  hakkı düşer.

Arabanın kazadan önceki durumu ve değer kaybını talep eden kişinin kusur oranı, belirleyici unsurlara örnek verilebilir. Konuyla ilgili “araç değer kaybı hesaplama” yazımızda, araç değer kaybından ne kadar alınabileceğiyle ilgili hesaplama aracı bulunmaktadır.

Araç değer kaybı avukatsız alınır mı? Evet, ancak hukuki süreç hakkında bilgi sahibi değilseniz bir avukattan lawnım almanız daha sağlıklı olacaktır.

Mrb Ahmet bey inşaat firması tarafından aracımın üzerine harç döküldü ve bunu çıkarmak için asit içerikli kimyasal madde kullanıldı aracımın boyası yandı bununla ilgili firmaya nasıl bir dava açabilirim aracıma komple boya deniliyor bunun değer kaybı ve aracımdaki masraflar için nasıl bir yol izlemeliyim teşekkürler.

Sigorta Şirketi Ödeme Yapmazsa: Eğer kusurlu tarafın trafik sigortası yoksa veya sigorta şirketi ödeme yapmayı reddederse, değer kaybı tazminatı doğrudan kusurlu taraftan talep edilebilir.

Kusurlu olmadığın bir trafik kazası sonucunda aracının hasar miktarı karşı tarafın trafik sigortası ile karşılansa bile aracın kazalı olarak kayıtlara geçer. Böyle bir durumda mağdur olmamak araç değer kaybı başvurusu için ne yapabilirsin?

Hasarın aracın neresinde meydana, aracın piyasa değeri, daha önceki hasar kayıtları gibi tekenler değer kaybı tutarını belirler. 200 bin TL’lik bir araçta thirty bin TL’lik hasar, twenty bin liralık değer kaybı meydana getirir.

5684 sayılı Sigortacılık Kanunu ile kurulmuş olan Sigorta Tahkim Komisyonu, üye sigorta kuruluşları ile sigorta ettiren veya sigortadan menfaat sağlayan kişiler arasında sigorta sözleşmesinden doğan uyuşmazlıkları, bağımsız sigorta hakemleri aracılığıyla adil, tarafsız ve hızlı bir şekilde çözmeyi amaçlamaktadır. 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’na göre; Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvurabilmek için ilk olarak ilgili sigorta kuruluşuna başvurulması gereklidir.

Aynı zamanda bir araç ikinci kere bir kazaya karışmışsa ve bir önceki hasarla aynı hasarlı almışsa araç değer kaybı istenemez.

Öte yandan, Yargıtay, yargı yerinin belirlenmesine ilişkin bir kararında ise; maddi hasarlı trafik kazasına karışan aracı yetkisiz servise yönlendiren ve orijinal parça kullanılmaması nedeniyle değer kaybına neden olan kasko şirketine karşı açılan davada görevli mahkemenin Tüketici Mahkemesi olduğuna hükmetmektedir.

Karşı tarafın kazada tamamen ya da kısmen kusurlu olduğunun resmi raporlarla kanıtlanması, dava açguyın temel şartlarından biridir.

Sigorta Şirketine Başvuru: Kaza, karşı tarafın sigortası kapsamında gerçekleştiyse, sigorta şirketine değer kaybı tazminatı için başvuru yapılmalıdır.

Kusurlu tarafın trafik sigortasına veya kendi kasko sigortasına resmi bir dilekçeyle başvuruda bulunulur. Dilekçede, kaza detayları, talep edilen tazminat miktarı ve destekleyici belgeler sunulmalıdır.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *